Kodėl yuzu vaisius toks unikalus?
Japonja, Kito regionas… tai vieta, kurioje auga visame pasaulyje žinomi, išskirtiniu aromatu bei unikaliu skoniu pasižymintys citrusiniai vaisiai - yuzu.
Yuzu tai gana nedidelis, vidutinio dydžio vaisius, apibūdinamas kaip tarpinis variantas tarp greipfruto ir kiniško mandarino.
Priklausomai nuo vietovės, kurioje šis vaisius auga, jo savybės gali šiek tiek skirtis, todėl siekiant nustatyti jo kilmę, jis dažnai vadinamas vietovės, kurioje auga, vardu.
Pats Kito regionas yra įsikūręs pietinėje Tsurugi kalno papėdėje, viename iš aukščiausių vakarinės Japonijos kalnų.
Ši vieta garsėja įspūdinga gamta, o pavasarį atbudusi gamta sukuria reto grožio reginį. Būtent šiame regione augantys ir nokstantys yuzu vaisiai pasižymi stripriu rūgštingumu, kuriam sunkiai prilygsta kiti citrusiniai vaisiai. Vaisių skonis priklauso nuo grunto, kuriame jis auga ypatybių - Kito regione esantis baseinas, yra 300-500 metrų virš jūros lygio, apsuptas Tsurugi kalnų, kuriuose iškrenta kone didžiausias kritulių kiekis visoje Japonijoje.
Žiemos metu temperatūra gali siekti -10 laipsnių, o vasara - pasiekti daugiau nei 40C karščio. Visos šios sąlygos įtakoja intensyvų yuzu skonį ir tai, kad šis vaisius pasižymi itin stora žievele. Yuzu vaismedžiai yra vieninteliai citrusiniai vaisiai, galintys atlaikyti neigiamą oro temperatūrą.
Anksčiau, kad yuzu vaisius pilnai sunoktų prireikdavo net 18 metų. Todėl šeimos, citrusinius vaisius augindavo tik asmeniniam vartojimui, nes dėl ilgo nokimo laikotarpio, buvo itin sudėtinga auginti šiuos vaisius komerciniais tikslais.
Tačiau, dėka Kito Yuzu tyrimų Asociacijos pastangų, yuzu vaisių nokimas buvo sumažintas iki 3-5 metų. Tai lėmė stabilesnę gamybą, o Kito regione užauginti citrusiniai vaisiai buvo pradėti platinti tiek Japonijos, tiek Europos rinkose.
Šiuo metu Yuzu vaisiai auginami ne tik Pietų Azijoje, bet taip pat ir Naujoje Zelandijoje, Australijoje, Ispanijoje, Italijoje bei Prancūzijoje, tačiau būtina pabrėžti, jog skonių gama priklauso nuo vietovės, kurioje vaismedis auga ir vaisiai noksta.
Šiandien, didžioji dalis rinkoje esančių yuzu vaisių yra iš Kito regiono. Jie gali slėptis po Kito Yuzu, Hon Yuzu arba Kitokei vardais. Skirtingos yuzu veislės pasižymi skirtingomis skonių dermėmis. Rinkoje šiuo metu aptinkami trys pagrindiniai yuzu tipai: Hon Yuzu, Flower Yuzu ir Seedless.
Labiausiai paplitusi veislė yra Hon yuzu, pasižyminti intensyviu aromatu, ryškiu rūgštingumu su citrinos, laimo bei mandarino skonio natomis. Šis vaisius yra universalus ingredientas gaminant ne tik desertus, sushi, padažus ar sriubas, bet taip pat gėrimus. Būtent dėl šio vaisiaus universalumo ir itin išskirtinio skonio, yuzu yra vienas mėgstamiausių šefų ingredientų visame pasaulyje.
Įdomūs faktai apie yuzu:
Japonų virtuvėje dažniausiai naudojama yuzu žievelė, o ne sultys
yuzu Ph 2,6
yuzu kartais vadinamas yuja vaisiumi (tokį šio vaisiaus pavadinimą galite aptikti ir Garu Haru knygose)
yuzu šimte gramų žievelės yra 150 mg vitamino C
Yuzu vaismedis yra atspariausias pasaulyje citrusinis vaismedis
Japonijoje vyrauja tradicija, mėgautis yuzu voniomis, ypač žiemos metu, tikint jog tai skatina gerą savijautą
Comments