Erika Lapaitė Bružienė dalinasi tobulo skonio beglitimių lakštų receptu
Avinžirnių miltai populiarūs visame pasaulyje, tai viena iš alternatyvų kvietiniams miltams. Dažniausiai šie miltai naudojami kaip rišamasis ingredientas, pvz.: vietoj kiaušinių. Labai dažnai avinžirnių miltus, kaip vieną iš sudedamųjų dalių, galime rasti kiaušinio pakaitalo mišiniuose. Jie pasižymi lengvu gelsvu atspalviu ir puikiai dera su kitomis miltų be glitimo rūšimis.
Tiesa, jeigu reikia iškepti purų biskvitą, tikrai nerekomenduoju vietoj kvietinių miltų keisti į avinžirnių miltus santykiu 1:1, nes tikrai nepasieksite norimo rezultato.
Avinžirnių miltai puikiai tiks norint iškepti blynelius, sausainius ar keksiukus.
100 gr avinžirnių miltų, priklausomai nuo rūšies, gali būti net iki 28% baltymų ir apie 15 gr skaidulų.
Na ir pabaigai, mano subjektyvi nuomonė :) aš labai mėgstu avinžirnius ir humusą, tačiau desertuose, jeigu yra naudojami vien tik avinžirnių miltai aš tikrai nebūsiu sužavėta. Mat jų išskirtinį skonį tikrai pajausiu. Todėl savo kepiniuose juos derinu nebent su rudų ryžių ar kukurūzų miltais.
Bet, kai bandėme pagaminti vegan&gluten free napaleoną, būten avinžirnių miltus mes pasitelkėme į pagalbą. Variantų ir bandymų buvo itin daug. Geriausiu Napoleono lakštų receptu norime pasidalinti ir su jumis:
300 gr Vegan block (augalinis sviestas)
8.25 gr Psyllium husk (gysločio luobelė) +110 gr vandens
390 gr Miltų be glitimo (130 gr ryžių, 130 gr kukurūzų ir 130 gr avinžirnių miltų)
175 gr Augalinio jogurto
2 gr Druskos
15 gr Konjako
Rudų ryžių/pilno grūdo miltai, tai dar viena plačiai naudojama miltų rūšis, kurioje nėra glitimo. Ar žinojote, kad būtent ryžių miltai dažniausiai naudojami raugo išvedimui, kai gaminame natūralaus raugo duoną be glitimo?
Jų pagalba gaunasi puikiausi crumble (trupiniai) bei sable tešla (trapi tešla), iš kurios mes gaminame gardžiausias ir įvairiausias tartaletes. Būtent su šiais miltais mes ir gaminame visas tarteletes be glitimo. Kartais norint sukurti stebuklą reikia visai nedaug: rudų ryžių miltų, migdolų miltų, cukraus pudros, bekvapio kokosų aliejaus ir xanthan gum. Būtent šių ingredientų reikia norint paruošti idealią vegan&glutenfree sable tešlą. Su šiais miltais gaunasi nuostabus ir gardus brownie.
Jie nepasižymi stipriu ar tam tikru specifiniu skoniu, kaip mūsų jau aptarti avinžirnių miltai. Todėl konditerijoje gan plačiai naudojami. Juos galima naudoti kepant pyragus, sausainius, brownie ar duoną.
Perkant ryžių miltus būtina, kad ant pakuotės būtų nurodyta, jog tai yra rudų ryžių/pilno grūdo miltai. Kitu atveju jūs įsigysite baltų ryžių miltus. Kurių savybės skiriasi. Būtent rudų ryžių/pilno grudo miltai yra dažniausiai naudojami kondite-rijoje.
100 gr rudų ryžių miltų, priklausomai nuo rūšies, gali būti iki 11% baltymų ir apie 18 gr skaidulų. Šiuose miltuose gausu sėlenų, pasižymi smėline spalva. Jeigu savo desertuose naudojate rudų ryžių/pilno grūdo miltus, duokitee jiems laiko, kad galėtų pilnai absorbuoti skysčius. Neskubėkite papildomai pridėti miltų.
Siūlyčiau atkreipti dėmesį, kad jeigu ant pakuotės nėra parašyta, rudų ryžių/pilno grūdo ryžių miltai tuomet tai yra baltų ryžių miltai. Ar yra skirtumas? Tikrai taip. Jie turi skonį ir desertuose galime kartais pajausti ryžių košės skonį. Skirsis miltų rupumas bei skysčių absorbcija. Dažniausiai baltų ryžių miltai naudojami masinėje gamyboje, mat lyginant su rudų ryžių/pilno grūdo miltais jie yra ženkliai pigesni.
Na, o jeigu jums reikia puraus biskvito, ar keksiukų jūs visada galite naudoti šį miltų be glitimo mišinį, kurį pasigaminti itin lengva.
33 gr rudų/pilno grūdo ryžių miltų
33 gr kukurūzų miltų
33 gr kukurūzų krakmolo
1 gr natur emul
Opmerkingen