top of page

Galette des Rois

  • Edita Ramonienė
  • 2024-09-22
  • 2 min. skaitymo

Šventinio laikotarpio žvaigždė



Galette des Rois tai šio šventinio laikotarpio žvaigždė. Turbūt ne vienas mūsų pastebėjo, jog socialiniuose tinkluose šis desertas aptinkamas kone kiekvieno šefo paskyroje. Yann Couv-reur, Cedric Grolet pateikė net keletą skirtingų Galette des Rois versijų. Tenka pripažinti sunku atitraukti akis nuo gražiai apskrudusio, trapaus deserto…


Prancūzijoje Galette des Rois, nuo neatmenamų laikų yra tapusi šeimos švenčių simboliu. Bet ar žinojote, kad ši šventė yra kilusi iš romėnų (lot. Saturnalia) – kurie minėdavo ją Saturno garbei?Ji buvo siejama su žemdirbyste, ištekliais bei turtais. Iš pradžių švenčiama gruodžio 17 d., šventė vėliau buvo pratęsta iki gruodžio 23 d. O jos metu buvo kepama Galette des Rois, kurios viduje slėpdavosi pupelė (pupelė tai vaisingumo simbolis, tai, ką galima pasodinti į žemę ir auginti.)

Saturnalia šventė apjungė tiek šeimininkus, tiek jų tarnus, nepaisant tuometinių vyraujančių statusų. O jei ragaujant Galette tarnui pasisekdavo rasti pupelę, iš jo šeimininkų būdavo „atimta“ didybė ir jie turėdavo paklusti laimingajam radusiam pupelę.


Pasak Le Cordon Bleu Galette des Rois yra dar kitaip vadinama trijų karalių pyragu, kurio sezonas prasideda 12-ąją naktį po Kalėdų, Sausio 6-ąją dieną. Standartinė Galette yra gaminama iš sluoksniuotos (puff pastry) tešlos ir įdaroma - frangipane, o jos paviršius yra puošiamas gražiais pjūviais. Kiekvieno pyrago viduje yra paslėpta keramikinė biblinė figura, kuri pakeičia prieš tai naudotas pupeles. 

Pasak tradicijos, tas kas randa fève (keramikinę figūrėlę ar pupelę) savo gabalėlyje, yra karūnuo-jamas karaliumi arba karaliene ir nešioja po-pierinę karūną, kuri pateikiama kartu su pyragu, o likusią dienos dalį laimingąjį lepina draugai! Iš čia ir kilo pavadinimas – Galette des Rois – „Karalių pyragas“. 


Inovacijos konditerijoje neaplenkė ir šio visiems gerai žinomo deserto. Šefams siekiant išskirtinumo, buvo sukurtos specialios silikoninės formos, padedančios suformuoti Galette des Rois paviršių.



Comments


bottom of page