top of page

KEPIMO KILIMĖLIAI

  • Edita Ramonienė
  • 2024-09-22
  • 2 min. skaitymo

Kaip išsirinkti kepimo kilimėlį?

Tobulų formų, tolygiai iškepęs konditerinis gaminys, tai viena kokybiško deserto dedamųjų. Ne paslaptis, kad konditerijoje tobulumas slypi mažose detalėse, todėl labai svarbu atsižvelgti į naudojamas gamybos priemones. Tinkamai pasirinktos priemonės bei jų tikslingas panaudojimas gali tapti raktu į Jūsų sėkmę. Šį kartą apžvelgsime įvairius kilimėlius, jų panaudojimo būdus, paskirtį ir pateiksime rekomendacijas dėl jų naudojimo įvairiems kepiniams.



Klasikiniai silikoniniai kilimėliai


Kiekvieno konditerio - pradedančiojo, mėgėjo ar profesionalo – naudojamų darbo priemonių sąraše tikrai rasime silikoninį kilimėlį. Jis gaminamas iš aukštos kokybės stiklo pluošto iš abiejų pusių padengto silikonu (saugiu sąlyčiui su maistu). 


Tokie kilimėliai puikiai tinka biskvitų kepimui – tešla paskirstoma tiesiai ant kilimėlio arba ant kilimėlio pastatomas metalinis žiedas ir jame kepamas biskvitas, arba biskvito tešla spaudžiama kondite-rinio maišelio ir antgalio pagalba ant kilimėlio. Toks kilimėlis yra universalus bet kurios rūšies biskvitų kepimui. Klasikinio silikoninio kilimėlio “brolis” – kilimėlis Tapis Roulade iš Silikomart Professional kolekcijos. Šie kilimėliai būna dviejų dydžių 42x42 cm ir 35x42 cm ir labai svarbu, prieš įsigyjant tokį kilimėlį, patikrinti, ar didesnis kilimėlis tikrai telpa į Jūsų orkaitę.

Šių kilimėlių privalumas yra tame, jog, dėka bortelių, kuriuos turi šie kilimėliai, pavyksta ypatingai lygiai paskirstyti biskvito tešlą ir iškepti vienodo aukščio (1 cm) biskvitą. Labai svarbu pažymėti, jog tokį kilimėlį  geriausia dėti ant apverstos skardos, kad borteliai neužsilenktų skardos viduje, o biskvitui iškepus, jis apverčiamas ir ne biskvitas yra traukiamas iš kilimėlio, o kilimėlis lėtai ir palaipsniui nuimamas nuo biskvito.



Perforuoti kilimėliai


Perforuotas silikoninis kilimėlis (Silikomart kolekcijoje – air mat kilimėliai), gaminamas iš mikroperforuoto silikono su stiklo pluoštu, jis tinkamas naudoti tiek kepimui, tiek šaldymui. Jame esančios mikro-skylutės leidžia tolygiai paskirstyti šilumą bei užtikrina optimalią oro ir drėgmės cirkuliciją kepimo metu.

Šie kilimėliai skirti kepti sausainiams (beje, jeigu trapios tešlos gaminį uždengti perforuotu kilimėliu kepimo metu, iškepęs jis turės abipusiai gražų raštą), tartoms ir tartaletėms, plikytos tešlos gaminiams, duonai ir kt.

Dauguma gamintojų suteikia galimybę pasirinkti perforuotus kilimėlius su specialiais žymėjimais (iš anksto nubraižyta forma), pvz. eklerų ar choux pyragaičių kepimui.


Taip pat galima įsigyti perforuotas juosteles, kurios naudojamos tartų ir tartalečių kepimui (juostelė įdedama į žiedo vidų) arba jau išformuotus perforuotus kilimėlius, kurie leidžia suderinti kūrybiškumą su racionalumu, tiek saldiems, tiek  pikantiškiems gaminiams.



Tefloniniai kilimėliai


Jeigu susimąstėte, kuris iš šių kilimėlių tinkamas įnoringiesiems macarons, atsakymas slypi čia - nepridegančios dangos tefloninis kepimo lakštas. Daugkartinio naudojimo kilimėlis, kurio paviršius tobulai lygus, nelimpantis, tolygiai praleidžia karštį. Jo vienintelis trūkumas tame, jog jis sugeba sugerti ir išlaikyti riebalus iš tokių kepinių kaip, pavyždžiui, biskvitai. Todėl rekomenduojame tefloninius kilimėlius naudoti tik macarons kepimui (arba atskirti ir turėti kilimėlius macarons ir kilimėlius kitiems kepiniams). Priešingu atveju riebalas, susigėręs į kilimėlį nuo kitų kepinių trukdys geram macarons iškepimui.


Visi kilimėliai išlaiko aukštas orkaičių tenperatūras, taip pat kartu su jais gaminiai gali būti šaldomi.

Visi kilimėliai yra daugkartinnio naudojimo. Juos plauname įprastai – kempinėlės ir indų ploviklio pagalba, tačiau nerekomenduojame jų plauti indaplovėje. Be to, būkite atsargūs naudodami aštrius peilius pjaustant biskvitus, kilimėliai nesunkiai susipjausto, ko pasekoje nebegalės būti naudojami.

Comments


bottom of page