Šiuolaikinės konditerijos tendencijos linksta prie glazūrų ir paruoštų formų mažinimo idėjų bei atiduoda pirmenybę rankų darbo formoms, kurias, tarp visų kitų technologijų, galima sukurti „piping“ technikos pagalba. Bet ir be šiuolaikinių tendencijų, bazinių konditerinių antgalių rinkinys konditerio asortimente gali būti laikomas „must have“ dalyku.
Kokius antgalius rekomenduočiau turėti kaip startinius, kurių pagalba galima sukurti autori-nius desertus, papuošti tortus, kepinius, paskirstyti kremus, karamelę, padengimus, iš-spausti sausainių tešlą ir kt.?
Apvalus antgalis. Klasikų klasika. Spausti „bokštelius“, macarons, karamelės „sraigę“ ir kt. Vienas universaliausių antgalių. Dažniausiai naudojamas dydis – 10 mm. Didėjant deserto plotui, didėja ir antgalio dydis., pvz., tartaletės 6-8 cm diametro padengimui “bokšteliu” galime naudoti 20-22-24 mm apvalų antgalį. Macarons klasika – 8-10 mm. Gražiai atrodo kelių diametrų apvalių antgalių panaudojimas vieno deserto papuošimui, pvz 8 mm ir 14 mm arba 10 mm ir 18 mm.
Antgalis „uždara žvaigždė“. Mylimiausias antgalis visų, kas puošia keksiukus. Uždaras žvaigždės efektas su maloniais perėjimais. Tinka papuošimui, kaip minėjau, keksiukų; puikiai tinka zefyrų formavimui; Kurabjė sausainių spaudimui; mažiems žvaigždutėms-morengiukams spausti. Dydis priklauso nuo poreikio – keksiukams, zefyrams imtume 16-20 mm antgalius, o sausainiams, mažiems morengiukams – 12-16 mm.
Antgalis „atvira žvaigždė“. Alternatyva savo broliui, ką tik aprašytam antgaliui „uždara žvaigždė“. Atvira žvaigždė puikiai tinka for-muoti rožėms, spausti suktus papuošimus ant plokščio paviršiaus (pvz., ant kekso), formuoti papuošimus su gilesniais ruoželiais. Svarbu paminėti, kad atvira žvaigždė (kaip, tarp kitko, ir uždaroji) gali turėti skirtingą dantukų kiekį – kuo mažiau dantukų turi antgalis, tuo giles-nius ruoželius jis formuos.
„Atvira žvaigždė“ – klasikinis antgalis eklerų spaudimui. Šiems rekomenduojame naudoti BF318.
Antgalis Saint-Honore. Įdomus antgalis, kuriam sukurti apvaliame antgalyje įpjautas trikampis. Šio antgalio dėka sukuriamas labai gražių kremo ruoželių efektas, kuomet apatinėje dalyje storesnis kremo sluoksnis, o viršuje smailus ir elegantiškas.
Tarp kitko, tokio antgalio efektą galima sukurti savarankiškai net neturint antgalio: nupjauti konditerinio maišelio galiuką – sukuriamas apskritimas; nupjauti trikampio formos dalį nuo šio apskritimo apskritimo.
Antgalis „lapelis“. Vienas švelniausių ir konditerių mėgstamų „slide“ efektų, kuriuos sukuria būtent šis antgalis. Platesnės ir siauresnės antgalio dalies perėjimai sukuria labai švelnų ir elegantišką efektą. Sukurkite vin-giuojančią juostelę, žiedlapius rožei, ramunės efektą, stačias juosteles ant pyragaičių. Pasisemkite idėjų iš garsaus Cedric Grolet, kuris šį antgalį naudoja labai dažnai. Klasikinis dydis 14-16 mm.
Antgalis pailgu snapeliu. Mėgstantiems eklerus rekomenduojame turėti bent vieną tokį antgaliuką. Jis naudojamas ilgų kondite-rinių gaminių įdarymui kremais. Būtent ekleras – geriausias tokių gaminių pavyzdys. Ilgo snapelio dėka galima pasiekti net tolimiausius gaminio kraštelius nedarant papildomų skylučių gaminyje.
Nerekomenduoju rinktis labai plono snapelio antgalių, kadangi kremai įdarymui gali turėti standesnę tekstūrą ir jais įdaryti gali tapti pakankamai sunku.